Hledáte kvalifikovou pracovní sílu?

Mnoho českých firem se dnes potýká se zásadním problémem, kterým je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Pracovních nabídek na internetové portály sice umisťují hned několik, ale stále se jim nedaří získat adekvátní odezvy. Nezaměstnanost je historicky velice nízká a volných pracovních míst se u nás nachází téměř 200 000.

Většinou se tuto vzniklou nepříjemnost snaží firmy řešit snižováním poštu zakázek, protože jednoduše nemají po kom sáhnout.
Nabízí se ale i jiná cesta, kterou na trhu využívá jen nízké procento společností, a tou je najímání kvalifikovaných zaměstnanců ze zahraničí.

Pracovníci z Ukrajiny

Česká populace se nachází ve fázi vývoje, kdy se jednoduše skoro nikomu nechce pracovat ve výrobě a také neradi mění zaměstnání. V tomto ohledu se ale vyplatí vsadit na pracovníky z Ukrajiny, kteří za možnost pracovat v České republice projeví opravdový vděk a většině firem se jejich nábor osvědčil.

Největší zájem pak projevují o dělnické profese (seřizovač, metalurg, svářeč), spoustu z nich však najde své uplatnění i na poli stavebních a dokončovacích prací.

Kulturní a jazyková blízkost

Výhodou Ukrajinců je i to, že k nám mají kulturně i jazykově blízko. Naší řeč se naučí používat na dobré úrovni cca během prvních tří měsíců. I tak je ale ze začátku zapotřebí tlumočník, který jim pomůže případné jazykové bariéry odbourávat do doby, než si budou svou mluvou absolutně jisti.

Úřední stránka věci

Přivedení zahraničních pracovníků s sebou samozřejmě nese i spoustu povinností, které je třeba splnit. Zejména pak je důležité se zaměřit na dokumenty určené k pobytu v jiném státu. Jednotlivé druhy pobytových dokumentů si rozebereme každý zvlášť.

Modrá karta

Modrou kartu získá člověk je za účelem výkonu zaměstnání s potřebnou vysokou kvalifikací. To znamená, že se uděluje pouze osobám s vysokoškolským nebo vyšším odborným vzděláním (které trvalo alespoň 3 roky). Díky tomu cizinec nepotřebuje zvlášť pracovní povolení.

Žádost o modrou kartu se podává na příslušných orgánech, tedy buď na zastupitelském úřadu České republiky ve své zemi a nebo na Ministerstvu Vnitra (přímo v ČR). Modrá karta má platnost nanejvýš dva roky. Vyrozumění dostanete do 19 dnů od podání žádosti.

Pracovní vízum

Pracovní vízum s trváním nad 90 dnů lze podat na zastupitelském úřadě ČR v zahraničí. Ke splnění všech náležitostí musíte předložit buď originály a nebo úředně ověřené kopie žádaných dokumentů.

  • cestovní doklad
  • 1 fotografie
  • doklad o zajištění ubytování po dobu pobytu na území
  • doklad potvrzující účel pobytu na území
  • prostředky k pobytu na území

Dále si pak úřady mohou zažádat o výpis z trestního rejstříku a doklad potvrzující splnění požadavků opatření před zavlečením infekčního onemocnění.

Nechte někoho, ať vše vyřeší za Vás

Spoustu zaměstnavatelů si získání pracovníků ze zahraničí rozmyslí zejména kvůli spoustě papírování. Jde to ovšem i jednodušeji. Stačí se spojit s pracovní agenturou IRS Czech, která celý proces provede ve své režii, čímž Vám ušetří mnoho případných starostí.

Nebojte se proto tuto možnost využít, mnohonásobně se Vám to vrátí.

Jsi 528. čtenář tohoto článku. Děkujeme.


Z nabídky našich e-knih vybíráme:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.