Z.Brýdl: Databázi jsem tvořil nejméně osm let

Více než osm roků práce zabrala Zdeňku Brýdlovi jeho Velká databáze receptů, která obsahuje více než čtyři tisíce vybraných jídel. Recepty do své databáze vybíral pouze mezi osvědčenými jídly a to napříč celým světem. Výsledkem je velmi pestrá a přehledná databáze,  která pomůže v kuchyni všem kuchařům od profesionálů po sváteční. Díky své pestrosti, počtu receptů i originálnímu způsobu zápisu jde o unikát na českém trhu.

Jak vás napadlo zpracovávat jídelní databázi?

Jak už to bývá, vaření a sbírání receptů se stalo protipólem mé profese – vystudoval jsem kybernetiku.

Pro koho je velká databáze určena?

V konečné fázi je určena pro profesionální kuchaře, které nechce poučovat, ale ukazuje jim obrovský rozsah tradičních i moderních jídel z celého světa. Přitom je v mnoha receptech uveden jejich autor, země původu a poznámky, hovořící o jejich oblibě apod. Je také výbornou inspirací pro všechny domácí kuchařky či kuchaře. Učiliště oboru kuchař – číšník a hotelové školy mohou databázi podle svého úsudku využít při praxi v odborném výcviku. Vedle receptů se zde žáci mohou poučit o zdravém způsobu vaření, surovinách, a v neposlední řadě i o hodnocení restaurací v závěru knihy. Seznámení se s výpočetní technikou (elektronické čtečky, osobní počítače) také není na škodu.

Byl od počátku záměr knižní publikace, nebo jste si tvořil databázi pro soukromé účely?

Zpočátku samozřejmě pro svoji potřebu i rodinu, zabývající se hotelovými a stravovacími službami. Nakonec jsem si uvědomil, že by mohla být užitečná i širší veřejnosti a nějaká ta koruna by z toho mohla kápnout.

V knize je více než čtyři tisíce receptů, to je opravdu velké číslo. Jak dlouho jste dával knihu dohromady?

Hodně dlouho, bylo to nejméně osm let.

Odkud jste recepty sbíral?

Samozřejmě všude možně. Někdy z televizních pořadů, internetu, z časopisů a občas i z kvalitních kuchařek. Nešlo mi o kvantitu, ale především jsem sbíral recepty se zajímavými jídly.

Podle čeho jste recepty do databáze vybíral?

Hledal jsem recepty s proslulými, zajímavými a zdravými jídly. Zvláštní kapitoly jsem věnoval jídlům z oblasti Balkánu, která jsou u nás dosti oblíbena, a z Japonska a Koreje, která jsou velmi zdravá a začínají být hodně populární.

Kolik z uvedených receptů jste sám vařil, či jedl?

Jsem sváteční kuchař a uvařil jsem jich opravdu malé procento. Moje manželka vaří lépe než já, ovšem podle mého gusta poněkud tradičněji.

Je něco, co byste z databáze vypíchl a doporučil čtenářům uvařit?

Doporučená jídla jsou v názvu zvýrazněna červeným vykřičníkem, zdravá vykřičníkem zeleným. Poukazy na chutná jídla jsou napsána modrým písmem. Žádné jídlo mě nezklamalo, některá mě příjemně překvapila.

Recepty jsou psány velmi stručnou formou s textovým odlišením postupů či surovin. Co Vás vedlo k tomuto způsobu zapisování?

Jako konstruktér strojů a později středoškolský učitel nesnáším upovídanost. Obrázky jsou sice hezké, ale „sežerou“ veliké množství paměti. Do databáze se nehodí vůbec. Navíc jsem se setkal s recepty, u kterých nesouhlasil předem uvedený seznam surovin s vlastním receptem (v receptu nebyla např. některá surovina uvedena). Bez jakýchkoli nároků by mě potěšilo, kdyby moji formu receptů převzali i další autoři. Když si na ni zvykneme, je to velmi příjemné.

Jaký je Váš osobní vztah k vaření?

Samozřejmě je to velké hobby.

Co nejraději vaříte? Používáte svou databázi, nebo jiné publikace?

Chutná mi pikantní gulášek, steaky i zeleninová jídla. Byl jsem např. nadšen francouzským teplým salátem ratatouille. Dnes je pro mne pohodlnější přehledná databáze. Suroviny, které musím koupit si napíšu na papírek. Na stole pak otevřu notebook a vařím.

Máte nějaké oblíbené kuchaře?

Je jich hromada. Přednost dávám těm, kteří „umějí“. Nechci zde nikomu dělat reklamu, ať již je to náš Jaroslav S., Ital Emanuelle R. či mnoho dalších.

Jakou národnostní kuchyni máte nejraději?

Abych pravdu řekl, tak středomořskou a také východoasijskou. Některá ruská či ukrajinská a samozřejmě i naše jídla mě také nezklamou.

Jaké máte plány do budoucna? Pracujete momentálně na něčem srovnatelném?

Zvláštní plány nemám (je mi už hodně let). Když mě to nedá, budu psát další díl stejné databáze, ovšem v daleko menším rozsahu. Budu vybírat jen exkluzívní jídla, podle svých zkušeností se vystříhám psaní zkratek a nebudu tolik šetřit místem.

Vybíráme za naší edice:

Na sociální síti je možné vše. O tom vás přesvědčí křehký příběh dvou lidí Virtuálně. Oba úspěšní ve své profesi, oba něco ztratili a něco hledají. Ona nedůvěřivá moralistka, on životní hazardér. Nebo je to jinak?



Jsi 688. čtenář tohoto článku. Děkujeme.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 60 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

sdílej:
Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrmail

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.